Bypass (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 24.03.2015, 10:57 (3330 dagen geleden)

Dit weekeinde begonnen aan twee luidsprekers van Philips uit 1950. Ik erfde ze van mijn vader. Op de foto zijn ze nog in gebruik op een geluidswagen.
[image]

Bij het testen werkte een van de luidsprekers niet meer. Ze zijn voorzien van een 100 volt trafo. Deze trafo werkt nog, maar vervelender was dat de spreekspoel onderbroken was. Dat kan het spoeltje zelf zijn, maar ook een van de aansluitdraadjes.
De uitlopers zitten verborgen in de constructie van de centrering en het spoelkokertje.
Met een lampje was te zien door het materiaal van het kokertje heen, waar de draden overstaken van de spoel naar de aansluitdraden. De las tussen die twee was niet te zien.
Met een toongenerator en een signaltracer, heb ik gemeten waar de breuk zou moeten zitten. Dat gaat op een capacitieve manier, zodat je nog niets hoeft los te maken. Ik wist dus precies waar de onderbreking zat, maar die was onbereikbaar, zonder de conus geweld aan te doen. Losweken van de centrering is wel mogelijk, maar evengoed komt het kokertje los van de conus. Dat was dus geen optie.
Een gelukje was dat de eerste winding van het spoeltje goed bereikbaar was. Ook waar de aansluitdraad tevoorschijn komt is goed bereikbaar, Ik heb de eerste winding een stukje schoongekrabd en daaraan een dun draadje gesoldeerd. Hetzelfde deed ik bij de aansluitdraad. De spoel meet nu weer goed. Om de zaak weer vast te zetten, heb ik het hulpdraadje vastgelakt met nagellak en de las naar het aansluitdraadje met bison tix. Dat laatste, omdat die lijm geen harde overgang geeft tussen de vastgelijmde soldeerverbinding en de weggaande aansluitdraad. Die moest uiteraard heel soepel blijven.
Als de lak droog is kan de conus weer terug in het frame en de felsrand worden teruggeklonken.
Deze luidspreker heeft een vrij open constructie. Dat geld ook voor de luchtspleet. Die ga ik eerst nog schoonmaken met een kartonnetje met plakband eraan. De conus wordt gecentreerd, door rondom strookjes karton in de luchtspleet te plaatsen. Dat gaat heel gemakkelijk aan de binnenzijde, met briefkaartenkarton. Dan kan de buitencentrering worden vastgezt.
Misschien is de reparatie niet voor de eeuwigheid, maar in elk geval werken beide luidsprekers weer.

Het kokertje met spoel voor de reparatie.

[image]

e bypass eenmaal afgelakt en gelijmd.
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum