Puzzeltje (Techniek Overig)

door Andy Janssen @, Born (limburg), 16.02.2015, 11:28 (3379 dagen geleden)

Beste techneuten,

Ik wil een schakeling gaan maken (met buizen) voor een project (teller) dat ervoor moet zorgen dat, wanneer de ALLE ingangen van de schakeling hoog zijn, de rechtse schakeling geen signaal meer doorlaat en daarmee stopt met werken. De decatrons die met de rechter schakeling worden aangestuurd geven over een kathodeweerstand een spanning af van 20 volt als deze in geleiding is.
Mijn eerste gedachte is dat het er als volgt uit komt te zien:

[image]

Blokschema:

[image]

Er moet een EN-poort worden gemaakt (linkse schakeling) met twee buizen (later moeten dit er 8 worden). Deze EN-poort moet een ingangssignaal van 20 volt verwerken.
Het uitgangssignaal van de EN-poort, wat dit dan ook gaat worden, moet in een schakeling gaan (?) die ervoor zorgt dat de schakeling aan de rechterkant niet meer actief is. Die schakeling rechts wordt aangestuurd met 500 tot 1000 Hz en stuurt vervolgens een aantal decatrons aan. De schakeling moet dus stoppen met pulsen door te geven aan de decatrons.

Omdat de frequentie zo hoog is kan ik geen relais gebruiken om bijvoorbeeld het ingangssignaal te onderbreken. Want dan lopen er tijdens het openen nog steeds pulsen door, omdat dit relatief lang duurt. De signaalbron kan zelf ook niet worden onderbroken, omdat deze continue moet blijven werken. De onderbrekende schakeling moet dus een vaste verbinding zijn met buizen.

Het uiteindelijke doel is dat de decatrons niet meer worden aangestuurd op het moment dat ze allemaal een bepaalde waarde hebben bereikt. In dit geval zijn ze dan allemaal waarde "nul".
Wanneer alle decatrons "nul" zijn is de berekening klaar.

Ik had zelf in gedachte om misschien de voedingsspanning van de schakeling aan de rechterkant te onderbreken, maar ik weet niet of dit resulteert in klapperen, wat mogelijk alsnog extra pulsen oplevert. Nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

Is er iemand die mij wil helpen creatief te denken en een mogelijke oplossing te helpen zoeken voor dit probleem?

Groetjes Andy :-)

Dit is overigens de complete decatron aansturing:

[image]

--
Een slecht werkman geeft zijn gereedschap de schuld... :)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum