Rimlock buizen met minder dan 8 pennen (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 12.02.2015, 18:30 (3383 dagen geleden) @ verbeek

Dat is dus de vraag of dat zo is. Normaal gesproken begint men te tellen bij 1 en hoger. Een AZ0 is er niet, wel een AZ1, evenals een AZ41. Je geeft in het bericht van 5 januari j.l. aan dat de eerste Rimlock buizen in '46 op de markt kwamen, de ECH41, EAF41,EL41 en AZ41.

Blijft de vraag waarom er dan buizen zijn de op een nul eindigen, zoals een ECL80.

Dit blijft inderdaad een punt van discutie. Het antwoord van EECA is duidelijk hierover! Het laagste en dus eerste toegewezen volgnummer in een serie begint bij nul!
Of deze regel al gold in de dertiger en veertiger jaren is moeilijker te achterhalen. Mogelijk zijn er van de ECH, EAF, EL en AZ wel 40'ers gepland of in preproductie geweest tijdens de donkere oorlogsjaren waar de geboorte van de Rimlockreeks te situeren is. Tussen de ontwikkeling van een nieuw buistype en het effectief op de markt verschijnen liggen soms jaren! Wanneer een gepland type door omstandigheden geen afzet vind, gaat men het ook niet in productie nemen.
Oorsprong van de codering van buizen met 2 of 3 letters, gevolgd door een aantal cijfers ligt in 1933 bij Philips (en Mullard), één buizen fabrikant dus. Het is pas als nog andere Europes buizenfabrikanten ( elks met hun eigen buizen-ontwikkeling) gaan gebruik maken van hetzelfde typenummer-systeem, dat er een organisatie moet komen, die type (serie) en volgnummers toe wijst.
Anno 1933 werden buizen gemaakt in de A, B, C en K familie (gloeidraad versie's) en hierbij werd de regel aangehouden dat een buis uit de eene familie gelijk was aan een buis uit andere familie's, met hetzelfde volgnummer. Een AL2 is op de gloeidraad na, gelijk aan een CL2, om een voorbeeld te noemen. Ook is het regel dat penthode's met variabele steilheid een volgnummer dat oneven is, toegewezen krijgen.
Feit is dat elke systematiek na verloop van tijd, wordt geconfronteerd met zaken die oorspronkelijk niet voorzien waren, waardoor de regelmaat in het systeem toch weer in het gedrang komt. Voorbeelden zijn letters voor de gloeidraad, die meermaals opnieuw werden toegewezen, en buizen die niet meer gelijk zijn (voorbeelden zijn EL41/UL41, EL84/UL84)

Eleen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum