Bij aansluiten variac valt de stroom uit (Techniek Overig)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 08.02.2015, 09:45 (3387 dagen geleden) @ Paul van der Mast

NTC’s zijn ideale componenten voor het begrenzen van inschakel stromen, ik heb eens met een zero flux spoel gemeten aan een variac en hier vloeide bij inschakelen tijdens de eerste 4-5 perioden ongeveer 22 x de nominaal stroom.
Geen probleem in een bedrijf met een inpandige transformator van 630 kVA.
Maar thuis met een 16 A B karakteristiek automaatje wordt dat wel even anders. :-D
Heb je nog normale zekering dan kun je deze het beste vervangen door een traag/snelle (gL/gG) uitvoering. (nee, geen grapje)
Deze zijn trager dan normale trage zekeringen, maar toch weer snel ingeval van kortsluiting (tijd/stroomkarakteristiek volgens IEC 60269-2-1), zijn helaas wel wat lastiger te bekomen.
Ik heb een aantal NTC’s ingebouwd in de variac’s welke tijden de reparatiedagen worden gebruikt, wat de waarde betreft neem ik meestal 5 Ω voor de dikkere jongens en 10 Ω voor de wat kleinere, of gewoon wat voorhanden is, 5 - 7,5 – 10 Ω.
Voor de hierboven opgesomde toepassingen wordt de NTC meestal nauwelijks warm, meestal niet meer dan zo’n 70˚(dat kan je ongeveer 10 sec. met blote handen vasthouden) en isoleer deze meestal met een stukje glaskous waarna deze in het aansluitkastje kan worden ondergebracht.
Hierbij kan nog worden opgemerkt dat bij een niet gescheiden variac de NTC het beste in de nul van de wikkeling kan worden aangebracht (dus niet in de gezamenlijke nul!)
Bij stijgende uitgangspanning zal er een steeds kleiner wordend deel van de stroom welke aan de belasting wordt afgegeven door de transformator wikkeling vloeien en wordt de NTC ook steeds minder belast en minder warm.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum