Luxemburg-Effect, ja of nee ? (Techniek Overig)

door Wolfgang @, 06.02.2015, 17:06 (3389 dagen geleden)

Hallo radiovrienden.

Ik woon in Zuid-Limburg. Als ik in de avond en nachturen naar Radio Monte Carlo (RMC) op 216 kHz luister, hoor ik duidelijk nog een tweede -soms een derde- franstalige stem in de achtergrond. Ook gebruik ik een ander toestel het veranderd niet! Met een tweede radio kan je achterhalen dat het Europe1 op 183 kHz of RTL op 234 kHz is. Ik denk dat men ook in andere delen van Nederland hetzelfde kan ontdekken.

[image]


Dit verschijnsel is al sinds de 30er jaren bekend. Men noemde het "Luxemburg-Effect" omdat toen al Radio Luxemburg (in die tijd) een bijzonder sterke LG-zender in bedrijf had. Zo'n zender beinvloed de ionosfeer dermate dat de ruimtegolven van een verder weggelegen station de modulatie zwakjes overneemt.

Ik heb de laatste weken geprobeerd meer over dit verschijnsel te vergaren. Het is erg lastig zonder goede kennis van de Franse taal de verschillende stemmen uit elkaar te houden. Gelukkig heeft de Universiteit Twente een online Spectrum-Analyzer voor radiogolven voor iedereen gereed.
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

[image]

Gisteren avond heb ik dit foto gemaakt.
Hier is te zien dat er drie FSK (Frequency Shift Key +- 170 Hz)zenders rondom de klok in de lucht zijn. De frequenties zijn 129,1 kHz, 135,6 kHz en 139 kHz. Behalve als er data wordt uitgezonden zijn de draaggolven ongemoduleerd! Dat is dus erg gunstig voor het ontdekken van bovengenoemde Luxemburg-Effect.
Het valt op dat tussen de data blokken nu wél modulatie aantoonbaar is!! Ik kon zonder twijfel herkennen dat Europe1 op 183 kHz de veroorzaker is voor de 129 en 139 kHz. Het lukte mij niet de bron van modulatie op de 135 kHz te ontraadselen.

Oproep aan luisteraars in Noord-Oost Nederland die een ontvanger voor 120 tot 150 kHz bezitten.

Wie kan mij verder helpen ? Het kan best zijn dat de "stoorzender" verder naar het oosten te zoeken is?

Met grote belangstelling zie ik jullie reactie op het forum tegemoet.
Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum