Hoogspanningstrafo (Techniek Overig)

door Piet @, Hellendoorn, 05.02.2015, 11:40 (3381 dagen geleden) @ Piet

Hallo,

Hierbij het vervolg van mijn oproep.

Inmiddels heb ik van Frits een transformator gekregen. Prim. 220 v en sec. 2 x 4000volt 25mAmp.van het merk Robot uit Amsterdam. Bestaat die nog? Zie niets op internet daarover.

Die aangesloten op de neon reclame en jawel het werkte allemaal weer. Tenminste.......Ik voelde bij aanraken van het frame al veel te bekende tintelingen toen apparaat op de werkbank stond. Opgepast dus! Nu heb ik daar doelbewust nergens geaarde stopcontacten. En dat is soms ook maar goed ook:-)

Het gaat dan om een ROBOT transformator type 8025. Prim. 220volt.
Sec. 2x 4000volt. Het midden van de sec. wikkelingen ligt aan massa. Net zo als uiteraard het frame.
Het geheel heb ik aangesloten op die oude neon reclame. Bestaande uit twee delen. Tot zover geen probleem. Het werkt weer prima. Tenminste als ik het geheel niet aansluit op een geaard stopcontact. Zodra ik dat wel doe vliegt de aardlek eruit en doet een neon deel het niet meer. Heb zomaar het idee dat dat sec. deel dan kortgesloten is. De weerstand van de sec. wikkelingen naar het midden is exacte het zelfde. Ca 8 ohm.
Nu dacht ik toch echt dat het een gewone transformator was maar kennelijk zit er toch ook wat anders in. Of???? Als ik de isolatie weerstand meet tussen de 220 en massa is in de ene richting de isolatie weerstand >20 meg ohm. Draai ik de universeel meter om, met de plus aan massa dan is er ineens nog maar ca. 50K ohm isolatie weerstand.??? Sluit ik een regelbare hsp voeding (0-1000v)aan tussen massa en een van de 220v pennen. Dan loopt er bij ca. 500v al meer dan 10mAmp.(Hsp voeding kan niet meer leveren dan 10mAmp.)
Plus of min omdraaien maakt niet uit. Stroom schommelt ook.
Nu ben ik al heel wat gewend zo in de loop der 72 jaren maar dit is heel vreemd. Zit er soms een cascade spannings verdubbeling of zo iets in om de 4000v te krijgen? Maar dan nog. Het lijkt wel of een van de 4000v dan ook aan massa ligt.
Wie heeft er een idee?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum