info regelbare voeding gezocht (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.01.2015, 12:41 (3401 dagen geleden) @ Frans
Bewerkt door John Hupse †, 25.01.2015, 13:07

als hij op zijn kop staat gaat het mis en rechtop is alles goed , daarom teste hij op de buizentester ook goed.

je hebt alweer een beperking ontdekt van de buizentester. Goed dat je deze fout toch hebt kunnen opsporen!

-De elco 2µF aan de uitgang van de voeding ligt met zijn min zijde aan de loper van de instelpot waarom niet aan de masse ?

De functie van deze condensator is om de rimpelspanning op de uitgang onverzwakt door te geven aan het stuurrooster van de regelbuis EF80. Wanneer je 'm verbindt met de nul van de schakeling zal de rimpelspanning via de regelpot en bijgehorende weerstanden lopen, en is de tegenkoppeling t.b.v. de rimpelspanning dus minder effectief.

De voeding voor de 85A2 komt van de spaningsdeler 33K en 12K die aangesloten is op de uitgang van de voeding (kathode EL84's) waarom niet aan de ingang van de van de voeding hier anode's EL84?

De voeding (dus de ingangsspanning) voor deze stabilisatiebuis moet zo stabiel mogelijk zijn. De uitgang van de regelaar is nu eenmaal per definitie stabieler dan de ingang, en is dus de aangewezen plek om de 85A2 te voeden. Op deze manier maak je dus slim gebruik van de regelaar om de referentiespanning stabieler te krijgen.

Dergelijke schakeling worden vaak aangeduid als "bootstrap schakeling". Je kunt de 85A2 echter niet weglaten, elke stabilisatie is dan verdwenen (misschien ken je het verhaal van de Baron von Münchhausen die zichzelf kon optillen door zich aan z'n eigen haren op te trekken. Zo werkt een bootstrap dus niet. Overigens is het hoogst onwaarschijnlijk dat wat hij beweerde hem werkelijk lukte).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum