Buiscondensatoren (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 28.12.2014, 20:58 (3420 dagen geleden) @ hans
Bewerkt door Maarten Bakker, 28.12.2014, 21:33

Het is veelvuldig aangetoond


Waar en door wie?

Tel het aantal misverstanden of keren dat er een discussie uit de bocht vliegt of dreigt te vliegen in platte tekst versus het aantal in persoonlijk contact. Misschien bestaat er wel formeel onderzoek, maar ik houd het zelf voor het gemak maar bij losse observaties.

dat de toon van een opmerking op een forum niet af te lezen valt.


Dit is een misvatting. De woordkeuze [in het bijzonder die van de adjectieven {=bijvoeglijke bepalingen}] bepaalt de toon; de zinslengte bepaalt de toon, de interpunctie bepaalt de toon [en zeker het ritme]; het gebruik van idioom en grammatica bepaalt de toon.


Minder uitdelen en meer incasseren dan je zou geneigd zijn te doen is dan mijn algemene motto en in dit geval mijn advies aan een oude rot waarvan ik het idee heb dat ze al op usenet en andere forumachtigen zat voordat ik daarvan ooit gehoord had.


De zin hierboven bevat een vreemde inversie [verwisseling van woorden]; een overtollig 'dan'; een neologisme [=nieuwvorming], nl. 'forumachtig'; twee keer 'ik' en twee keer 'mijn'.
Dit maakt de toon van de zin duidelijk autoritair. Om dat te bevestigen, wordt aan het eind onderdanig gedaan.

Ja, deze reactie heeft ook een autoritaire toon.

Ik vind het een mooie analyse maar dat voorkomt niet dat hij naar mijn idee een beetje langs het punt heen vliegt. Kun je 'tongue-in-cheek humor met een serieuze ondertoon' authoritair opschrijven en komt het dan nog over als humor? Ook als het niet zo overkomt was het door John waarschijnlijk wel zo bedoeld, en ook als het niet zo bedoeld was heb ik het zo opgevat, daar waar anderen het als afzeiken opvatten, wat het ook al niet was.

Die inversie kan bijvoorbeeld streekgebonden taalgebruik zijn. Je wordt door zulke dingen makkelijk op het verkeerde been gezet.

Ik zou er nog uitgebreider op ingaan, maar we zitten al ruim voorbij de grens dat er terecht een slotje op komt als er een moderator langskomt (mijn excuses). Laat ik zeggen dat ik beter had kunnen schrijven dat het lastig is om de toon van een opmerking altijd accuraat af te lezen. Volstrekt onmogelijk is het meestal niet, maar aangezien zowel de schrijver als de lezer geen linguist zijn en de schrijver en de lezer elkaar niet altijd persoonlijk kennen mag je er m.i. gerust van uitgaan dat het dusdanig lastig is dat je er niet op moet willen vertrouwen.

On topic:
Het principe dat ik 'incasseren en uitdelen' noem, is gewoon een electronica-ontwerpregel: zorg dat je ontwerp het goed blijft doen bij een grotere afwijking (van voedingsspanning, onderdelen of signalen) dan de grootste die je normaalgesproken mag verwachten. Ook in de EMC-normen kom je een dergelijk principe tegen. Geen rotzooi produceren, en binnenkomende rotzooi afdoende filteren.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum