Overbodige gelijkrichting ? (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.12.2014, 12:25 (3439 dagen geleden) @ Patrick2

Heeft het nut om een gelijkrichterbuis met de anodes aan een gelijkstroom te leggen ? Dit lijkt mij totaal overbodig, tenzij ik iets over het hoofd zie.

De gelijkrichtbuis is hier min of meer voor de show. De buis kan niet als gelijkrichter werken omdat deze al wordt voorafgegaan door een andere gelijkrichter. Veel vertraging is er ook al niet, hooguit een paar seconden. Het gaat namelijk om een direct verhitte gelijkrichtbuis. De andere buizen zijn indirect verhit, en zijn dus nog relatief koud wanneer de volle anodespanning al lang aanwezig is. De enige functie van deze gelijkrichtbuis is dat de brom wat verminderd (de buis vormt immers een serieweerstand).

Het is inderdaad zo dat veel consumenten menen dat een buis "beter klinkt" vergeleken met een halfgeleider. Vandaar dat producenten met enig gevoel voor marketing bij voorkeur een gelijkrichtbuis monteren. Ook al werkt deze niet als gelijkrichter.

Ook de roosterlekweerstand van 360k aan de eerste triode lijkt me totaal nutteloos: volgens mij vormt die een parallelweerstand met de ingangspotmeter die dan ook drastisch in waarde verlaagt en zo de versterking van de eerste trap smoort.

Deze roosterweerstand is inderdaad niet nodig. Met de versterking van de ingangstrap heeft dit niet te maken.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum