Teercondensator hield mij voor de gek (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.07.2014, 15:59 (3599 dagen geleden) @ Jan 1
Bewerkt door John Hupse †, 09.07.2014, 16:23

Ik ga dus de + van de voeding (elco) dus als aarde gebruiken

Onder aarde wordt hier de minpool van de elco verstaan

normaal wordt onder "aarde" een verbinding met aarde verstaan. Je zegt dus eerst dat je de plus van de voeding verbindt met de aarde, en je zegt nu dat je de plus van de voeding verbindt met de min van de voeding. Ik denk dat je eigenlijk bedoelt dat je C18 parallel wilt schakelen aan S8.

Ik raad je aan de schakeling niet op deze manier te wijzigen. Ik begrijp je bezorgdheid over het gebruik van oude papiercondensatoren, en het is noodzakelijk om de twee genoemde papiercondensatoren preventief te vervangen voordat je het toestel met het lichtnet verbindt. Maar wanneer je een nieuwe plastic condensator van de juiste waarde en de juiste spanning gebruikt is er geen enkele reden om te veronderstellen dat deze condensator een kortsluiting gaat vormen. Integendeel, wanneer zo'n condensator doorslaat vermindert alleen de capaciteit. Wanneer het om een goedkoop type gaat neemt de capaciteit regelmatig af, en na een tijdje is het onderdeel geheel capaciteitsloos geworden en zal alleen al om die reden niet meer kunnen doorslaan.

Bovendien is nog een zekering Z2 in serie met de primaire wikkeling van de uitgangstrafo opgenomen die een te hoge stroom voorkomt.

Voor wisselstroom bestaan de elcos van de voeding niet

Dat is een wijdverbreid misverstand. Zo'n condensator (in dit geval C1) heeft voor hogere frequenties een niet onaanzienlijke impedantie. De Philips ontwerper heeft bij veel toestellen een schakeling gebruikt waarbij het Boucherot netwerkje (bij dit toestel C18 in serie met C1) parallel is gezet aan de primaire wikkeling van de uitgangstrafo (S8). Wanneer je dit gaat veranderen zonder hier eerst aan te rekenen komt de stabiliteit van de schakeling in gevaar.

Volgens berichten op dit forum heeft Paul Boucherot indertijd dit netwerkje bedacht om Philips toestellen een warm buizengeluid te bezorgen, maar ook dat klopt niet. Het gaat, kortgezegd, om een netwerkje dat via faseverschuiving zorgt voor een stabiele eindtrap.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum