Violà, een radio met één oscillator spoel voor po en go (Algemeen)

door Wolfgang @, 17.12.2012, 19:14 (4168 dagen geleden)

[image]

Voor kort heeft Freddy Vercruyce iets gelezen over een uitvinding van de Fransman Lemouzy uit 1921, waar in een superhet met slechts één oscillator spoel het mg en lg bereik kan worden ontvangen. Helaas, verdere details ontbreken….

Ik ben niet zeker of het volgende met boven genoemd patent te maken heeft maar het deed mij denken aan de z.g.h „Einbereichsuper“ uit de 30er jaren waar van 150 kHz tot 1500 kHz doorlopend afgestemd kon worden. De truc was, men plaatst de mf boven het mg bereik. Hierdoor heb je geen last van spiegel ontvangst want die komt in het korte golf bereik te liggen! De nodige variatie van de oscillator frequentie is dan ongeveer 1: 1,8 wat met een enkele spoel en een variabele condensator zonder omschakeling mogelijk is.

Eén jaar geleden heb ik een „Ultradyne-Superhet“ (volgens Lacault) in elkaar gezet en in Jogis Röhrenbude gepubliceerd. Oorsprongelijk was de mf= 460 kHz. Dit ontwerp heb ik nu zo verandert dat met de hoge mf van 1700 kHz en met één oscillator spoel (L5 met ijzerkern) de frequenties van 150 kHz tot 1600 kHz doorlopend te ontvangen zijn!

[image]

Maar wat doen we met de ingangskring? De frequentie variatie van ca. 1: 10 is te groot om met één spoel en een variabele condensator een goede selektie te verkrijgen. Hiervoor heb ik voor een uitwisselbare spoel L1 gekozen. Dit is van belang want voor de spanningsopslingering (=gevoeligheid) is een gunstig L/C verhouding wenselijk!

Wij zien de mengtrap met een triode maar zonder een vaste gelijkspanning. Dit is normaal bij de „Ultradyne“. De anodespanning wordt gelevert door de oscillatorwisselspanning en bedraagd 45 Vpp!

Mijn praktijkervaring:
Nou, het is vreselijk moeilijk op een zender aftestemmen! Bij een draaihoek van maar 180° van C2 is dat bijna onmogelijk. Een goede mechanische vertraging is meer dan noodzakelijk! Ik heb mij geholpen door de fijnafstemming met C3 aan toe te voegen maar ideaal is dat nog niet...

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum