Dipmeter Grundig Resonanzmeter I (Algemeen)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 20.07.2008, 16:57 (5775 dagen geleden) @ fred101

Vandaag mij Grundig resonanz meter 709 (griddipper) in orde gemaakt, viel wel mee, eigenlijk het bekende verhaal; diode stuk vanwege defect elco’tje.
Voedinkje is heel simpel van opzet: enkelfazig gelijkgericht met (uiteraard) 1 diode en 2 C’s en een weerstand van 5K
Diode was E235 C5 (volgens schema) en de elco’s zijn 2 microFarad, deze waren in mijn onderdelen voorraad niet aanwezig. Dus dan maar een 1N4007 en 2 elco’s van 10 microFarad.Tevens de overige onderdelen gecontroleerd.
Maar toen ik er na reparatie aan ging meten was de anodespanning veel hoger dan de 285 V die in het schema vermeld staat, nl. 370 V, de netspanning met de variac netjes op 220 V ingesteld. De secundaire spanning van de trafo is zo’n 290 V en de gloeispanning is 6,8 V .
Ik heb de weerstand in het filter gewijzigd naar 39K i.p.v. 5K, de anode spanning klopt nu aardig (290 V), maar vind dit toch wel een heel groot verschil.
Of het moet zijn dat de oude gelijkrichter een erg grote spanningsval had?
Wie weet het antwoord?, hij werkt nu werkt verder wel. Alleen het hoogste bereik van 8-20MHz oscilleert niet echt pittig en de gevoeligheid als absorbtie frequentie meter is niet om over naar huis te schrijven, maar dat heb ik vaker bij griddippers gezien. Overigens is het buisje EC92 nieuw.
Hierbij een plaatje van de oude gelijkrichter en elco, het raster eronder is 5 m/m per vakje, het zijn dus erg lange en dunne onderdelen.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum