Variac, goede raad gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 22.06.2008, 13:52 (5788 dagen geleden) @ Jan van weeterloo

Hallo Jan,

Als het inderdaad een Philips variac is die in de metalen kast zit, dan zal daar waarschijnlijk een pertinax plaatje op zitten met daarop de aanduidingen hoe het ding aan te sluiten. Dan inderdaad een paar banaanpluggen of nog fraaier een snoer met contrastekker maken, en klaar ben je.

In de tips en truuks staat een plaatje wat die aansluitingen betekenen. Dan weet je hoe de draden correct aan te sluiten. http://tips-en-trucs.verdijk.info/gereedschap/#variac

Of het een gescheiden type is of niet kan ik je zo niet vertellen. Een multimeter wel. Op de doorpiep of stand voor het meten van weerstand kom je er zo achter. Vanaf de primaire aansluiting mag je geen verbinding meten naar de secundaire kant.
Het lijkt er op dat met de schakelaar bovenop de variac er geschakeld kan worden tussen twee secundaire tappen, om de spanning nog wat hoger te krijgen (het 0-240V en 0-300V bereik). Voor zover ik de Philips variacs met gescheiden wikkeling ken (en ook het plaatje in de tips en truuks aangeeft), vind ik dat enigszins verdacht, en zou het een niet-netgescheiden variac kunnen zijn. De Philips exemplaren die ik daarvan gezien heb, hebben namelijk meerdere aftakkingen op de wikkeling zitten, zodat je eventueel een wat hogere secundaire spanning ook kunt aftappen.
Staat er nog meer op het typeplaatje, bijvoorbeeld het O|O symbool (gescheiden) of een soort f teken (niet netgescheiden)?
Even controleren dus.

Wat betreft die zekering: in je nieuwe kastje met onderdelen zit misschien wel een zekeringhoudertje dat je hiervoor in de plaats kunt zetten (of wellicht wel het draaidopje, al zijn daar een miljoen verschillende uitvoeringen van).

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum