Detectiebrom (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 20.06.2008, 22:06 (5811 dagen geleden) @ ivan
Bewerkt door Ed van der Weele †, 20.06.2008, 22:45

Een probate oplossing is volgende

Sla een aardpin , liefst koper , met een lengte van min 1,50 meter en een diameter van 1 cm in de grond. Verbind deze met een zo groot mogelijke sectie,bv : 16 mm2 naar een aardstrip in Uw werkruimte. Zorg dat Uw radio gevoedt wordt door een stopkontakt ZONDER aarding.
Sluit de aarding van Uw radio op de aardstrip aan.Zeer goede aardingen zijn kleiner dan 5 Ohm .Gebruik een MEGGER meettoestel Normaal zijn dan ALLE storingen weg

Er valt niets af te dingen op het advies om een goede aardleiding te installeren.
De vereiste lengte van de aardelektrode is echter sterk afhankelijk van de bodemgesteldheid. Een koperen staaf van anderhalve meter in mul zand heeft weinig tot geen effect. Als de (koperen) staaf echter het grondwater raakt is het goed.
De genoemde waarde van 5 Ohm is een waarde die gehanteerd wordt bij veiligheidsaardingen (de randaarde van het stopcontact) en bliksemafleiders. Voor hoogfrequenttoepassingen zoals hier aan de orde is, is die waarde van minder belang. Het is overigens een nogal specialistisch werk om de ohmse waarde van een aardelektrode te bepalen. Naar ik me heb laten vertellen gebeurt dit met een driepuntsmeting; hoe dit exact in zijn werk gaat heb ik nog niet opgezocht omdat het een techniek is die buiten mijn interesse valt. Dat voor de meting meer nodig is dan alleen een eenvoudige weerstandsmeter is wel duidelijk. Daar komt waarschijnlijk ook de opmerking "Gebruik een MEGGER meettoestel" vandaan. Het woord MEGGER zegt alleen nog weinig over de techniek; MEGGER is een merknaam, geen typeaanduiding.

Met de uitspraak "Normaal zijn dan ALLE storingen weg" begeeft u zich op glad ijs.
Hoogfrequentstoringen kunnen via allerlei wegen in een ontvanger terecht komen. Soms is het afdoende om een toestel met een goede aardleiding te verbinden, een andere keer volstaat het aanbrengen van een afscherming op een bepaalde plaats, terwijl een volgende keer ferrietkralen om de bedrading moeten worden aangebracht of ontkoppelcondensatoren moeten worden gemonteerd.
Een eenduidige oplossing voor een probleem is er vaak niet.

Brom wordt meestal veroorzaakt en versterkt door AARDLUSSEN !
Ik heb meerdere Radiostudio's gebouwd. De aarding bestond meestal uit een aantal aardpinnen verbonden met 35 mm2 Cu draad , afzonderlijk verbonden aan een Cu strip 500 mm x 100 mm x 10 mm.

Aardlussen zijn meestal aan de orde in laagfrequent (audio) installaties. Daar wijst ook de relatie met radiostudio's op. In radiostudio's zijn - voor zover mij bekend - geen hoogfrequentbronnen aanwezig, noch gewenst.

Meer informatie over aarding is te vinden in de engelstalige versie van Wikipedia.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum