philips b4x61a - hoe horen die knoppen nou te zijn? (Algemeen)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 16.06.2008, 19:00 (5815 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door Matthias Meijer, 16.06.2008, 19:07

Hallo Hans, Jarno,

Ik heb mij al meerdere keren afgevraagd wat nou de natuurlijke kleur is van die jaren 50 kunstgebitten.
Het is mij opgevallen dat vaak de bovenkant van de knoppen wit en vaak dof (geworden?) is, dus het gedeelte dat in het daglicht komt, en de onderkant enigszins lichtdoorlatend en glimmend is (gebleven?).
Dat het een soort verouderingsproces is staat vast, maar welke kant is het opgegaan en wat is de oorzaak. Ik gok van enigszins glimmend transparant naar doffer wit.

Bij de plano's zoals de B5X04A etc. is het een ander verhaal, die knoppen horen ivoorkleurig en niet transparant te zijn.

Ik zou zelf niks doen om de kleur goed te krijgen. Fijn zo laten.

Wat betreft het schaaltje: over het algemeen zijn dit soort schaaltjes beter bestand tegen schoonmaken aan de beletterde kant dan de oudere soorten, maar doe wel voorzichtig. Het lijkt er bij deze schaaltjes op dat er echt een soort plastic achtige verfsoort gebruikt is. Bij de niet veegvaste oudere schaaltjes lijkt het meer een soort witkalk.
Wel oppassen dat je geen agressieve middelen gebruikt. Op een oude schaal van een plano heb ik wel eens wat zitten experimenteren. Gewoon een sopje van afwasmiddel op een doek gaat prima. Met spiritus (en andere oplosmiddelen waarschijnlijk ook) krijg je ook bij deze schaaltjes de belettering er WEL af.

Poetsen van de voorkant van het schaaltje (als je dat bedoelt, Hans) met brasso of ander polijstend/schurend spul lijkt mij niet wenselijk. Maak je het dof mee. De onbeletterde kant kun je prima schoonmaken met een doekje met schoonmaakmiddel (biotex of afwasmiddel, wasbenzine, etc, spuug wil soms ook heel goed helpen).
Als je de bakelieten kast bedoelt, dan kan die als hij dof is uiteraard wel opgepoetst worden met een van de genoemde middeltjes en als afwerking een laagje antiekwas. Bakeliet echter nooit met biotex schoonmaken, daar voorkom je een hoop poetswerk achteraf mee.

Verder nog een tip: ik zie op de foto's dat de onderkant van het chassis nog niet (goed) uitgestoft is. Begin ik altijd mee: eerst al het stof er uit. Kun je meteen beter de waarde van componeten aflezen en goed zien wat je doet. En de boel gaat dan wat minder stinken (stof op warme onderdelen geeft altijd een nare geur vind ik) als je de radio gebruikt. Ik maak ook altijd om die reden de buizen (voorzichtig) schoon met een vochtige doek. Ook hier (nog meer dan voor schaaltjes) uitkijken met de belettering!

EM80 lijkt nog mooi groen licht in te zitten. Zie je niet zo vaak meer als het de originele is.

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum