Terugloop vraag naar oude radio's? (Algemeen)

door Pieter Vos @, 06.06.2008, 17:57 (5812 dagen geleden) @ Klaas

De dalende vraag naar radio's kan natuurlijk ook veroorzaakt worden door het verdwijnen van interessante MG zenders. Toen Radio10 en Arrow nog op de AM waren, toe was voor de gemiddelde burger een middengolfradio nog wel interessant. Nu moet hij het doen met die akelige reli-pop. En in Vlaanderen zijn de 540 en 1512 kHz ook stil geworden.

Bovendien heeft de gemiddelde burger echt niet de kennis en gereedschap om een defecte buizenradio vakkundig te repareren. Dus weg met dat oude "rotding". Op bijvoorbeeld internet radio heb je ook nog eens veel meer keus aan stations.

Omdat ik er zelf de leeftijd voor heb, vind ik Radio 5 (door de week en overdag) nog best leuk. Ook BigL laat ik regelmatig uit mijn radio's klinken. Maar meer en meer maak ik ook gebruik van mijn MG mini zendertjes met muziek en spraak naar eigen keuze.

Gerard Jongbloed schreef:

"Het wegvallen van interesse is mij ook opgevallen. Zelf denk ik dat het verzamelen van oude buizenradio's - uitzonderingen daargelaten - toch vooral wordt gedaan door de generatie die zich deze toestellen nog herinnert. En ja, verzamelaars van die generatie worden een jaartje ouder, gaan kleiner wonen, krimpen hun verzameling in of ruimen die zelfs op. Groeiend aanbod dus bij dalende vraag."

Dat spreekt mij aan. De radio hobby is voor mij vooral een stuk jeugd sentiment. Mijn collectie bestaat ook uit het soort toestellen waarmee ik in mijn jeugd in aanraking ben geweest. Waarom heb ik een BX560? Die had een oom en tante van mij ook en die oom werkte zelf bij Philips. Bovendien, op de radio jongens club waar ik als 15 jarige nog bij geweest ben (1967) stond ook een BX560A.

Verder is het zo dat ik bij aankopen ook let op de reiskosten en reistijd die het afhalen van een radio gaat meebrengen. Een transistor radio heb ik nog wel eens laten opsturen maar bij een buizen radio liever niet. Een keer heb ik dat wel eens laten doen met een Waldorp 139 en na een kleine reparatie bleek dit toestel heel goed te spelen.

Maar slechte kopen heb ik helaas ook wel gehad. Ook onder verzamelaars kom je prutsers tegen. Zo heb ik eens een radio gekocht bij een verzamelaar waar bij nader onderzoek bleek dat de AZ41 heel slecht was (nog maar ca 150 volt op de voedingselco) en met een lekke rooster condensator naar de EL41.

Tenslotte is het zo dat - nu ik inmiddels een aantal favoriete toestellen in bezit heb - ik nog kieskeuriger ben geworden. Plaatsgebrek speelt ook bij mij een belangrijke rol.

Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum