variac gebruik + voorschakellamp (Techniek Radio/TV)

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 05.06.2008, 17:08 (5814 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker
Bewerkt door S.Leunissen, 05.06.2008, 17:18

Je kunt de radio zonder variac en voorschakellamp laten spelen. Het gebruik van een variac (en voorschakellamp) heeft ten doel om langzaam spanning op het toestel te zetten zodat de elektrolieten/elcos zich na jaren stilstaan weer kunnen transformeren/polariseren. Daarnaast heeft het ook ten doel om de juiste voedingsspanning te ontdekken in kombinatie met multimeter.

De voorschakellamp heeft ten doel om in geval van sluiting de kortsluitstroom op te vangen immers zal de lamp dan zichtbaar hard branden. Ook dit heeft een beschermende werking maar biedt geen garantie. Let wel de voorschakellamp neemt ook vermogen op zonder dat de lamp zichtbaar brand. De juiste voedingsspanning wordt niet bereikt (spanningsval over de lamp). Dit kan als gevolg hebben dat de radio weliswaar speelt maar niet optimaal immers de toegevoerde spanning aan het toestel is niet gelijk (lees lager) aan de benodigde voedingsspanning.

Bijvoorbeeld bij radiotoestellen met FM is dit goed merkbaar. Alle golfbereiken werken dan met uitzondering van de FM (in gebruik voorschakellamp). Is de voorschakellamp niet in gebruik dan loopt FM wel weer.

Na het opstarten van een radio met behulp van variac en voorschakellamp kun je vervolgens de voorschakellamp weglaten. En daarna het toestel met de variac weer op de juiste voedingsspanning brengen.

Ik stel de variac nooit in op overspanning (= benodigde voedingsspanning + spanningsverlies lamp). Dit om vergissingen te voorkomen bij het weglaten van de voorschakellamp.

Kostbare toestellen zou ik altijd met variac aanzetten en niet direct op het stopkontakt aansluiten. Voor je het weet ben je een paar jaar verder zonder dat een toestel heeft gespeeld en dan wordt ie in een keer aangezet met mogelijke gevolgen.

En je kunt meerdere toestellen op een variac aansluiten mits gelijke voedingsspanning van de toestellen, bijbehorende juiste vermogen voorschakellamp dus geen 60 watt maar hoger (zelf uitrekenen) en voldoende vermogen van de variac.


groet Sander

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum