Zingende tweetoon op B&O fm band (Techniek Radio/TV)

door Susan @, 28.04.2024, 13:20 (14 dagen geleden)

Wij hebben een b@o beomaster 900 uit 1967. Deze hebben we sinds enige tijd aangesloten in de woonkamer. Op de ingang van de radio hebben we een losse antenne bevestigd. Deze is met een koperdraad verbonden met de gordijnroede. Zo hebben we redelijke FM ontvangst. Storend is echter dat er een zingende tweetoon op een groot deel van de FM band als achtergrond geluid zit. Beetje in het tempo van een ambulance sirene (maar dan natuurlijk veel zachter)
Hebben jullie suggesties voor een betere aansluiting zodat deze toon verdwijnt?
Zelf denk ik dat het misschien komt door de netspanningskabel die onvermijdelijk achter de radio ligt.

Zingende tweetoon op B&O fm band

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 28.04.2024, 13:47 (14 dagen geleden) @ Susan
Bewerkt door Maarten Bakker, 28.04.2024, 13:59

Als je de radio omschakelt op bijvoorbeeld de tape of pickup ingang (hoeft niet aangesloten te zijn), hoor je de toon dan nog steeds?

En als je de steker andersom in het stopcontact steekt? Als je de radio verplaatst of draait?

Probeer ook eens andere apparaten (inclusief eventuele zonnepanelen, internetmodem, etc.) uit te schakelen om zo de stoorbron te vinden. Daar kun je dan je ontstoringsmaatregelen op aanpassen.

Het kan natuurlijk ook nog storing door de buren zijn.

P.S. Omdat het hier gaat om een transistorradio kunnen we de interne techniek hier niet bespreken. Mocht blijken dat er geen externe oorzaak is dan zullen we moeten verhuizen naar het transistorforum. Het lijkt er tot nu toe op dat er een externe oorzaak is, dus ik hoop dat het moderatieteam dat wel toelaat. Immers zijn die oorzaken hetzelfde voor buizenradio's.

Ohja, voor een goede FM ontvangst kun je het beste een simpel dipooltje of een slappe Arnold antenne nemen. Dipooltjes zijn een soort T-vormige draad waarvan je de armen van de T verticaal ophangt. Bij veel winkels nog wel te vinden.

Zingende tweetoon op B&O fm band

door Susan @, 01.05.2024, 19:26 (11 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hoi Maarten,

Het was een hele zoektocht, maar uiteindelijk hebben we het gevonden. Alle apparaten er eerst af, maar dat was nog niet de oplossing. Het bleek dat we de antenne door hetzelfde gaatje de kast uit lieten gaan als de stroomdraad van alle apparatuur. Toen we de antenne bij die kabel (van het verlengsnoer) hadden weg gehaald, was het probleem accuut voorbij.
Dankjewel voor het meedenken. Was zeer functioneel

groetjes Susan

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum