John's radioweb (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 06.05.2024, 11:52 (14 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door Laurens, 06.05.2024, 12:02

Maurice, het kon 10 of 15 jaar lang. Ik zie niet in waarom nu dan niet meer. Webhosting is alleen maar goedkoper geworden. Alles wat al gescand is, kost geen geld meer. En zeg nu zelf, hoeveel is er nog aan papieren documentatie die níet gescand is?

Dingen achter slot en grendel zetten doe je tegenwoordig alleen maar als je jezelf echt heel super duper belangrijk vindt, en het allemaal voor jezelf doet en niet voor het algemeen belang.

Ik ben zelf begonnen met het downloaden van schema's, gratis en voor niets, van het telnet/hyperterminal BBS van Kees van Dijke. Dat was één enkel privépersoon, die alle bandbreedte zelf moest bekostigen in de begindagen van breedband internet en wellicht nog de nadagen van inbel-internet. Maar omdat wat zwartwitplaatjes maar weinig bandbreedte kosten, gok ik er op dat het gewoon 'erbij' kon bij zijn internetverbinding. Mocht hij dit lezen, dan mag hij daar zelf uitleg over doen.

Zo weinig kan het kosten. En daar stonden toch al gauw honderden, zo niet duizenden schema's op als ik het mij goed herinner. Waarom zou iemand dat doen? Omdat hij wellicht het besef had dat mensen hiervan baat konden hebben. Je hoet niet altijd wat er voor terug te krijgen.

Als de NVHR van de kosten af wil, dan is peer to peer verspreiding nog veel beter. Hoeveel GB of TB is de totale schema database? Stel dat dat 100GB aan PDF's is, kun je die zeer makkelijk via torrents verspreiden. Die 100GB pomp je tegenwoordig in een uurtje over. Als voldoende verzamelaars het bestand hebben, dan kan je het als vereniging loslaten en blijft de boel draaien voor zolang mensen het moederbestand blijven delen.
Een backup hou je in 'koude opslag' voor het geval dat het fenomeen torrent ooit verdwijnt en je de boel opnieuw in de lucht moet brengen.
Dát zou het behartigen van de belangen van radioverzamelaars zijn (radioverzamelaars en historisch materiaal in het algemeen, niet alleen leden), en tevens een schot in de knie van wederverkopers van schema's die het recht op het verkopen helemaal niet hebben.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum