Vobuloscope Lierre Type 114 (Wobbulator) (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 19.03.2024, 17:29 (39 dagen geleden)

Dit apparaat van Henk Boeijink heb ik hier voor reparatie. Na wat fouten in het voedingsgedeelte hebben verholpen, is de functie weer na behoren.

Het is de opvolger van het type 111, dan wel met modernere buizentypes zoals:
2x 12AT7, 2x EZ80, 6AV6, 6AU6 en DG7-6. Ook is het mogelijk de Ratio-Detector op 10,7 MHz te wobbelen. Het schema plus de bedieningsaanleiding ontbreekt en is gevraagd!

Voor een kleine demonstratie heb ik een proefopstelling (bij 473 kHz) gemaakt waar men het gedrag van twee afstemkrengen bij een variabele koppeling onder elkaar kan zien.

https://www.youtube.com/watch?v=ISueaW9xpnM

Bij een losse koppeling krijgt men een keurig verloop op het scherm. Zodra de beiden spoelen te dicht bij elkaar komen, splitsen zich de resonantiepieken van de oorspronkelijke midden frequentie af. Dat betekend men ontvangt het radiostation twee keer naast elkaar.

Men mag geen te hoge verwachtingen hebben bij deze Vobuloscope!
Er ontbreekt een skalering voor de frequenties en ook voor de amplitude. Wel is het mogelijk extern een markersignaal in te voeren.
Het is de bedoeling een compleet radio toestel te testen, d.w.z. er moeten de nodige versterkertrappen aanwezig zijn. Anders is de verkregen amplitude na de hf-gelijkrichter te laag en de vertikale afbuiging te klein.

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum