kortegolf valt weg (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.04.2024, 10:38 (19 dagen geleden) @ Martien G

Hallo Martien,

dank voor de tips (nogmaals).

En jij gefeliciteerd want je bent inmiddels al een eindje opgeschoten met je radio en je hebt en passant ook nog wat nuttige dingen geleerd.

Ik heb gemeten zoals jij adviseerde, heb wel bijde weerstanden aan een zijde losgesoldeerd

Dat is heel goed, weerstanden moet je altijd aan een kant loshalen om ze te meten omdat je anders ook de rest van het circuit meemeet. Die afwijkinkjes zijn inderdaad niet de moeite om je druk over te maken en zeker niet de oorzaak van het defect.

... geplette draad lag tegen massa, deze heb ik weggebogen ...

Verbrokkelde isolatie is nooit fijn en sluitingen opheffen altijd goed... maar dit introduceert wel enige onzekerheid want je weet niet meer precies wat er aan de hand was voordat je die draad wegboog. Dat je nu wel 41- en 49-ontvangst hebt is heel fijn en misschien is het probleem al opgelost hiermee.
Niettemin zou je wel even moeten kijken of er misschien wat isolaties vervangen moeten worden. Ik geloof dat gebruiker Soundman2 dat zo doet: draad aan een kant lossolderen, isolatieslurf over dezelfde draad schuiven, uiteinde weer vast. Ik weet niet wat voor spul hij dan gebruikt maar misschien kan hij dat zelf aanvullen eventueel (als ik de goeie gebruiker heb).

dan de spanningen [..] op pen 8 anode -256 V en pen 5 (gate 2) -180 V=.

Zo'n multimeter met 10M impedantie is prima hiervoor. Als je meet met de zwarte poot aan chassis en dan met de rode op de buiscontacten prikt, zou je een positieve spanning moeten zien. Even checken, heb je de goeie contacten gemeten?[image] Want een spanning van 180 op grid 2 is een beetje veel, 180 volt heb je op grid 5 die naast de anode zit aan de onderkant.

[image]

Jij gaf op dat de waardes moesten zijn:
"EK2 op z'n anode 280V moet hebben en op z'n g2 85V".

Inderdaad, en dat verzin ik natuurlijk niet zelf maar ik had het uit de servicedoc, hier is het tabelletje. Nou zitten daar soms ook fouten in, daarom heb ik nog even een buizenboek erbij gehaald van De Muiderkring. Daar staat op p285 dat zowel g2 als g3/g5 worden aangesloten op 250V, via weerstanden van 12k en 120k. Een hogere spanning dan 85V zal dus niet direct kwaad kunnen voor de buis, maar 85V lijkt me ook wel genoeg voor die g2 om te werken.
Die schermroosters g3/g5 zitten zoals je op het plaatje ziet naast de anode, en die hebben ook een hoge spanning nodig maar die is bij jou denk ik wel aanwezig.

Doe nog even een dubbelcheck of je echt spanning hebt op de anode van de buis (pen 5 moet ca 250V zijn), op schermrooster g3/g5 (pen 6 moet 185V zijn) en op de hulpanode g2 (pen 8, moet 85 zijn volgens de docu). Als die spanningen goed zijn, heeft misschien je draadbuigactie al genoeg geholpen. Afslaan van de oscillator kan ook gebeuren als de EK2 buis zwak is.

over de banden 31, 41 en 49 ontvangst te hebben, in de 49mb wat minder sterk.

Dat kan betekenen dat je oscillator daar heel zwak werkt. Het kan ook betekenen dat je oscillator nu in orde is, maar de antennekringen iets ontregeld zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum